Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (2024)

HDMI 2.1 bestaat sinds 2017 en is de opvolger van HDMI 2.0. HDMI 2.1 beschikt over veel meer bandbreedte, ondersteunt hogere resolutie beelden en geluid. Ook zijn er ook een aantal flinke verbeteringen, mogelijkheden en handige functies toegevoegd.

In dit artikel leggen we uit wat dit voor jou betekent.

Onderwerpen

  • HDMI 2.1 vs 2.0
  • Bandbreedte
  • Geluid
  • Compatibiliteit
  • HDMI kabel
  • Lengte
  • Televisies
  • Heb je het nodig?
  • Game consoles

HDMI 2.1 vs 2.0: wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen HDMI 2.1 en 2.0 is de bandbreedte. Door deze toename in bandbreedte ondersteunt HDMI 2.1 een maximale resolutie van 10K op 30Hz. Misschien vraag je je af, wie heeft er nu een televisie of monitor met een 10K resolutie?

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (1)

HDMI 2.1

HDMI 2.1 is voornamelijk bedoelt voor 8K 60Hz en 4K 120Hz displays. Denk aan de meest moderne televisies en monitoren bij je favoriete elektronica winkel. Ook beschikt HDMI 2.1 over meer audio bandbreedte via enhanced Audio Return Channel (eARC).

Bandbreedte

HDMI 2.1 heeft een maximale bandbreedte van 48 Gbps. HDMI 2.0 beschikt over 18 Gbps. Hierdoor kan HDMI 2.1 bijna drie keer zoveel gegevens verwerken dan zijn voorganger.

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (2)

HDMI-keuzehulp! 😎

Kom in een paar stappen te weten welke HDMI-kabel geschikt is voor jouw apparatuur.

Start HDMI-keuzehulp

Geluid via eARC

Zowel HDMI 2.0 als 2.1 ondersteuntenhanced Audio Return Channel. Het grote voordeel van HDMI 2.1 tegenover 2.0 met betrekking tot eARC is het verschil in audio bandbreedte.

HDMI 2.1 kan audio met een maximale bitrate 37 Mbps verwerken. HDMI 2.0 is beperkt tot ~1 Mbps. 1 Mbps is ruim voldoende voor het bekijken van een film met Dolby Atmos via streamingdiensten.

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (3)

Feitje! 😉

Heb je een moderne blu-ray speler met ondersteuning voor Dolby Atmos? Dan kan de bandbreedte al gauw oplopen tot 18,000 Kbps. HDMI 2.0 is niet geschikt om geluid met een bitrate van 18,000 Kbps te verwerken.

Backward compatible

HDMI 2.1 is uitwisselbaar met 2.0 en 1.4. Je kunt deze aansluitingen gerust met elkaar combineren. Hou er rekening mee dat HDMI 2.1 wordt beperkt tot de mogelijkheden van 2.0 of 1.4 zodra je deze varianten op elkaar aansluit.

Wat voor HDMI kabel heb je nodig?

Beschikt jouw televisie, monitor of geluidsapparatuur beschikt over HDMI 2.1? Dan is het advies een Ultra High Speed HDMI kabel te gebruiken. Zo weet je zeker dat jouw apparaten over voldoende bandbreedte beschikt voor het verwerken van beeld en geluid.

Lengte

Misschien is het je opgevallen dat de meeste Ultra High Speed HDMI kabels vrij kort van lengte zijn. Dit heeft te maken met de koperen kabeladers. Koperen HDMI kabels zijn over het algemeen niet langer dan een aantal meter om signaalverlies te voorkomen.

Wil je toch een langere kabel? Ga dan voor eenactieve optische HDMI kabel. Deze type kabels beschikt over kabeladers van glasvezel in plaats van koper. Hierdoor heb je geen signaalverlies tot een maximale lengte van 300 meter.

Wij hebben tot de puntjes uitgezocht wat voor invloed de lengte van een HDMI kabel heeft op het signaal en hier een artikel over geschreven. Lees hier meer over op:wat is de maximale lengte van een HDMI kabel?

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (4)

Welke tv’s hebben HDMI 2.1?

Sinds 2019 beschikken steeds meer televisies en andere apparaten over één of meerdere HDMI 2.1 aansluitingen. Zo heeft LG de OLED en Samsung de QLED series op de markt gebracht. Deze nieuwe televisies bieden ondersteuning voor 8K op 60Hz en 4K op 120Hz. Ook Sony, Philips en andere grote fabrikanten hebben de stap gemaakt displays met een resolutie van 8K Ultra HD.

Bekijk alle HDMI 2.1 kabels

Heb je het nodig?

Dit hangt helemaal af van jouw wensen met betrekking tot beeld en geluid. Er is nog weinig 8K content beschikbaar. Je zult het een of ander tegen komen op YouTube, maar daar houd het wel bij op. Je zal voorlopig nog geen 8K films op Netflix en Disney+ tegenkomen.

Ben je een fanatieke gamer of heeft je televisie het opgegeven en wil je een nieuwe aanschaffen? Dan is het misschien de moeite waard om te investeren in bijvoorbeeld een gave LG OLED of Samsung QLED televisie.

PlayStation 5 en Xbox Series X

Ben je één van de gelukkige met eenPS5 of Xbox Series X? Deze krachtige game consoles beschikken over HDMI 2.1.

De PlayStation 5 ondersteunt op dit moment 4K 120Hz en de Xbox Series X 8K 60Hz.

Sony heeftofficiëel aangekondigtdat de PS5 na een software update ook 8K 60Hz zal ondersteunen. Het is nog even afwachten tot deze update beschikbaar is.

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (5)
Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (6)

Geschreven door

Cedric van Qnected

Cedric is het manusje-van-allesbij Qnected en weet (bijna) alles over digitale presentatiemiddelen en kabels.

Naast technische kennis is Cedric de inpakker, neemt de telefoon op, beantwoord e-mails, krijgt altijd de schuld en heel veel meer.

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (7)

Wat is HDMI 2.1 en wat betekent dit voor jou? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6674

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.